Op 16 september 2021 vond in de haven van Zeebrugge de doopceremonie plaats van vier nieuw gebouwde sleepboten “VB BOLERO, VB RUMBA, VB FLANDES en VB SAMBA”.

In 2021 heeft Boluda Towage vier nieuw gebouwde Damen sleepboten, de “VB BOLERO, VB RUMBA, VB FLANDES en VB SAMBA“, in gebruik genomen voor de verlengde concessie voor sleepdiensten in de haven van Zeebrugge.

Naast een efficiënte, vlotte en veilige scheepvaart is ook duurzaamheid een essentieel onderdeel van de concessieovereenkomst tussen het Havenbestuur Zeebrugge en Boluda Towage. De nieuw gebouwde sleepboten voldoen aan de meest recente IMO Tier-III emissie-eisen en zijn gecertificeerd volgens de hoogste brandbestrijdingsnormen. De emissies van stikstofoxiden zullen met 80% worden verminderd. Walstroom zal ook de norm worden voor afgemeerde sleepboten, zodat zij hun motoren kunnen uitschakelen wanneer ze inactief zijn en tijdens de rustperiode van de bemanning.

De doopceremonie voor het sleepbootkwartet werd verricht door de doopvrouwen:

• VB BOLERO : Mw. Ann Staelens, echtgenote van dhr. Dirk De fauw – Burgemeester van Brugge /
Voorzitter Havenbestuur van Zeebrugge
• VB RUMBA : Mw. Annemie Malfait, echtgenote van dhr. Tom Hautekiet – CEO Port Authority Zeebrugge/MBZ
• VB FLANDES : Mw. Veronique van de Reijt, echtgenote van dhr. Rob Smeets – COO Port of Antwerp
• VB SAMBA : Mw. Chantal Orlans – Director Corporate Affairs Port Authority Zeebrugge

De doopceremonie van de vier nieuwe sleepboten werd onder meer bijgewoond door de voorzitter van Boluda Corporación Marítima en Boluda Towage, Vicente Boluda Fos, de minister van Justitie en de Noordzee, Vincent Van Quickenborne, de gouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé, de burgemeester van Brugge, Dirk De fauw, klanten, leveranciers, stakeholders, bemanningen en personeel van Boluda Towage.

De president van Boluda Corporación Marítima, Vicente Boluda Fos, benadrukt dat “de significante investering van Boluda Towage in de bouw van vier nieuwe sleepboten in de haven van Zeebrugge slechts één voorbeeld is van hoe belangrijk het voor het bedrijf is om de beste service en maximale veiligheid te bieden in de havens van Noord-Europa”.

Boluda Towage Europe’s CEO, Geert Vandecappelle: “Als blijk van waardering voor de jarenlange samenwerking tussen Port Authority Zeebrugge/MBZ, Port of Antwerp en Boluda Towage hebben wij de voornoemde doopvrouwen uitgenodigd om de naamgevingsceremonie uit te voeren. Wij zijn hen zeer erkentelijk voor hun inzet“.

© Kris Sobry for Boluda Towage

Deputy Prime Minister and Minister of the North Sea, Vincent Van Quickenborne: “Onze zeehavens zijn het logistieke hart van Europa. Iedereen weet dat sleepboten zeer belangrijke werkpaarden van de havens zijn. Maar we mogen daarbij niet de noodzaak vergeten voor urgente en ambitieuze emissiereducties binnen de maritieme transportsector in de strijd tegen de klimaatopwarming. Als overheid zorgen wij voor een ambitieuze regelgeving, en het zijn de bedrijven zoals Boluda Towage die nu al op het terrein het verschil maken.

Burgemeester van Brugge, Dirk De fauw: ”Als voorzitter van het havenbestuur van Zeebrugge ben ik verheugd om deze samenwerking met Boluda Towage opnieuw aan te gaan. Het is de voortzetting van een loyale, professionele en duurzame relatie, die zowel voor MBZ als Boluda Towage zal bijdragen aan de verdere versterking van de scheepvaart in Zeebrugge.

Vice President Boluda Towage, Mr. Vicente Boluda Ceballos: “De vier nieuwe sleepboten die in Zeebrugge gepresenteerd werden, zijn in lijn met de doelstellingen van Boluda Towage en het Havenbestuur van Zeebrugge om te beschikken over de nieuwste technologie, de hoogste efficiëntie en emissiereductie.

De VB BOLERO en VB RUMBA zijn zeer wendbaar en zeer goed presterende, milieuvriendelijke schepen met een modern ontwerp. De 85 ton bollard pull ASD sleepboten 2813 zijn gebouwd bij Damen Song Cam Shipyard in Vietnam. Dankzij hun operationele flexibiliteit kunnen de sleepboten worden ingezet voor haven- en terminal assistenties, begeleidings- en brandbestrijdingsoperaties, en kust- en offshore werkzaamheden.

De VB FLANDES en VB SAMBA, 80-tons bollard pull ART80-32 Advanced Rotortugs, werden gebouwd op de Damen Albwardy Sharjah scheepswerf in de Emiraten. De in driehoek opgestelde voortstuwingsconfiguratie van de Rotortug garandeert een hoge betrouwbaarheid en inzetbaarheid, waardoor er in alle situaties veilig en zeer nauwkeurig gemanoeuvreerd kan worden.

© Kris Sobry for Boluda Towage

Foto’s: Kris Sobry for Boluda Towage
Tekst: Boluda Towage

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *