P&O Ferries stuurt Norbay naar Zeebrugge ter vervanging van Norstream

Op woensdag 14 augustus wordt in Zeebrugge de Norbay verwacht. De RoPax van P&O Ferries is deze ochtend ( 11/08 ) vertrokken vanuit de Noord-Ierse havenstad Larne richting onze kusthaven. Het schip komt het geplande droogdok van de Norstream opvangen gedurende drie weken.

Het design van de Norbay zal in Zeebrugge gekend overkomen. Haar zusterschip, Norbank, was begin dit jaar te zien om de Norsky te coveren terwijl zij in het Deense droogdok lag. Donderdagmiddag vertrekt de Norstream richting Odense voor een droogdokbeurt van ongeveer 3 weken. Gedurende die perdiode worden de afvaarten van de Norstream dus gecoverd door de Norbay.

Norbay heeft er de afgelopen periode een boeiende tijd opzitten. Na de sluiting van de route tussen Liverpool en Dublin lag het schip vanaf oktober 2023 tot november 2023 opgelegd in de haven van Liverpool. Het schip maakte op 16 oktober 2023 haar laatste overtocht van Dublin naar Liverpool, een route die ze van 2002 voer samen met haar zusterschip Norbank.

Onder charter van Irish Ferries ( een charter van +/- 6 maanden ) voer het schip op de dienst van Dublin – Holyhead en Dublin – Cherbourg. Het charter ging in op 1 november 2023 en op 4 november 2023 voer het schip voor de eerste maal tussen Dublin en Holyhead voor Irish Ferries. Nadien heeft ze nog enkele afvaarten gemaakt tussen Dublin en Cherbourg alvorens in te staan voor vervanging tijdens het droogdok van de James Joyce op de route Rosslare – Pembroke. Vanaf 8 juli 2024 lag het schip in Larne te wachten op een volgende opdracht.

Het schip werd gebouwd in 1994 bij Van Der Giessen-de Noord N.V in Rotterdam voor Nedlloyd om te varen op de route Rotterdam – Hull. In 1996 werd het schip dan overgenomen door P&O North Sea Ferries maar ze bleef wel actief op de route tot er in 2002 grotere schepen ( Pride of Rotterdam en Pride of Hull ) werden ingezet op de route Rotterdam – Hull. Daardoor waren beide schepen wat overbodig en werden ze naar de overgebracht naar de Ierse zee voor de route Liverpool – Dublin waar ze dus tot 2023 dienst gedaan hebben.

Het ontwerp van beide schepen is een evolutie van een ontwerp dat werd gebruikt voor andere vrachtschepen. Aangezien het design gebaseerd is op die van een vrachtschip bieden de schepen niet echt de faciliteiten aan die je op andere RoPax’en kan vinden. Ze beschikken wel over basisvoorzieningen voor toeristische en commerciële passagiers.

Norbank bij vertrek in Zeebrugge, 22/02/2024. © Tibo Deprest / Port of Zeebrugge – Fanpage

Foto Norbay: © Luke Wilson

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait